De verre kust – Diana Gabaldon

9200000022055392

Titel: De verre kust
Auteur: Diana Gabaldon
Uitgever: Boekerij
Pagina’s: 816
Gelezen: Paperback, engelse versie
Links:
Goodreads, Bol
images9cxhej2yimages9cxhej2yimages9cxhej2yimages9cxhej2yimages9cxhej2y

Korte inhoud:

De verre kust is het derde deel in de geliefde Reiziger-serie van Diana Gabaldon. In deze serie vertelt Diana Gabaldon het verhaal van Claire Randall, die in 1945 de naoorlogse hereniging met haar man Frank viert met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenencirkel… en ze wordt wakker in het Schotland van 1743. Daar laat de jonge Schot Jamie Fraser haar kennismaken met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire verscheurd wordt tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens. Als Brianna, de dochter van Claire en James die opgroeide in de 20e eeuw, volwassen is, besluit Claire voorgoed terug te keren naar het Schotland van de achttiende eeuw en naar haar geliefde. Kort na hun gepassioneerde hereniging wordt het paar gedwongen tot een lange zeereis die een onverwachte wending neemt…

Review:

*Spoilers. Je kan geen review schrijven over het derde deel in een reeks zonder spoilers weg te geven over de eerste delen.*

Je denkt waarschijnlijk dat ik in herhaling val en ja, dat doe ik ook een beetje. Maar met goede reden. Ik ben zo verliefd op deze boekenreeks! Maar, en nu ga ik je iets nieuws vertellen, dit deel is zonder twijfel mijn favoriete deel van de reeks! Waarom? Omdat het volgens mij het moeilijkste deel was om te schrijven.

Laten we vooral eerlijk zijn. De reiziger is vooral een romantisch verhaal over Claire en Jamie die verliefd worden op elkaar. Het is een prachtig boek, maar het is vooral een liefdesverhaal. Terug naar Inverness is eerder een historische roman met een behoorlijke dosis politieke intrigues. En dan is er de verre kust… en de verre kust is veel gecompliceerder dan de vorige twee boeken. De belangrijkste verhaallijn in dit boek is de reunie tussen Claire en Jamie. Zij hebben namelijk net 20 jaar gescheiden doorgebracht. En in 20 jaar kan en is er heel veel gebeurt. In 20 jaar verandert een persoon ontzettend. Het is tevens het verhaal van een moeder die haar kind moet achterlaten. Wetende dat ze elkaar nooit meer zullen terugzien. En het is het verhaal van twee mensen die elkaar terugvinden na jaren naar elkaar verlangt te hebben. En dat is exact waarom ik dit boek simpelweg briljant vind! Omdat Diana Gabaldon erin slaagt deze verhaallijn heel geloofwaardig neer te zetten. Je reist niet terug naar het verleden om zomaar terug in de armen van je grote liefde te vallen. Eind goed al goed werkt niet in zo een situatie. En je krijgt ook geen eind goed al goed. Diana creeert een prachtig verhaal vol met eerste, onwennige aanrakingen, herinneringen, schaduws uit het verleden. Wonden die gemaakt worden en nooit helemaal zullen helen. Het verhaal is gevuld met liefde, passie, hoop, maar ook met woede, verdriet en zelf een beetje jaloezie. Het is zo geschreven dat je echt meegaat in het verhaal. .

Tevens bevat dit boek ook mijn favoriete scene uit de ganse serie. Gewoon omdat het simpelweg toon hoe geniaal Diana Gabaldon haar verhaal opbouwt! Het is een scene waarin Jamie en Claire ruziemaken. Simpelweg dynamiet! Deze episch ruzie zat eraan te komen, maar het ogenblik dat ze effectief plaats heeft komt ze toch nog als een verrassing.

Verder is de verre kust een exotisch avontuur, dat begint in Schotland, maar zich dan verplaatst naar de Caraïben. Ik was een beetje bang voor de op het water scenes. Omdat ik eigenlijk niet zo dol ben op boot-verhalen of reisverhalen. Maar het verhaal op zich was zo sterk en vol avontuur dat het nooit echt storend was. Het eerste deel van de verre kust is een emotionele Railway en dan verandert de setting compleet en wordt het een echte avonturenroman. Een intense reis over bordelen, landhuizen, epische schepen, slavenmarkten en de Jamaicaanse wildernis!  Het lijkt erg lang geleden sinds Claire en Jamie elkaar ontmoeten in de regenachtige Highlands.

Advertisements

One thought on “De verre kust – Diana Gabaldon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s